Πόσο πιθανό είναι ένα τσουνάμι στην περιοχή της Κρήτης; Τα φαινόμενα που είχαν εμφανιστεί πριν από αιώνες, είναι δυνατό να συμβούν σήμερα;
Πάντως, όπως αναφέρθηκε στην Ετήσια Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU), που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στις 12 Απριλίου, η Κρήτη είναι μέσα στις 100 πρώτες περιοχές του πλανήτη από πλευράς δείκτη κινδύνου τσουνάμι, από τους 24.000 προορισμούς που μελετήθηκαν.
Ο Ανδρέας Σάφερ από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης, επικεφαλής της ομάδας μελέτης, σημείωσε ότι στο πλαίσιό της οι επιστήμονες εξέτασαν όλους τους σημαντικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο από την άποψη των πιθανών ζημιών για την τουριστική βιομηχανία, ως αποτέλεσμα των τσουνάμι.
Με βάση το μοντέλο προσομοίωσης TsuPy, η ομάδα έχει μελετήσει περισσότερες από 24.000 παραλίες και την οικονομική τους σημασία σε περισσότερους από 1.000 ταξιδιωτικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο.
Σε απόλυτες τιμές, η Χαβάη είναι μακράν ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον τουρισμό του τσουνάμι.
Η τελευταία μεγάλη τσουνάμι έφτασε στη Χαβάη το 1960, ως αποτέλεσμα μιας μαζικής σεισμό στα ανοικτά των ακτών της Χιλής, και είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 60 νεκρούς και περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση από τη σημερινή τιμές.
Υπάρχουν ακόμα περιοχές στον Ινδικό Ωκεανό, που επλήγησαν το 2004.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμα και στην περιοχή της Μεσογείου γύρω από την Ελλάδα και την Τουρκία, όπου σημειώθηκαν μεγάλα τσουνάμι, όπως αυτά στους μεγάλους σεισμούς της Κρήτης το 365 μΧ ή 1303, υπάρχουν πολλοί προορισμοί- όπως η Κρήτη ή η Αττάλεια της Τουρκίας- που βρίσκονται στη λίστα με τις 100 πρώτες περιοχές, με βάση τους δείκτες κινδύνου.
Οι 10 περισσότερο επικίνδυνοι προορισμοί λόγω τσουνάμι είναι:
Χαβάη, ΗΠΑ
Λίμα, Περού
Valparaiso, Χιλή
Guerrero, Μεξικό
Μπαλί, Ινδονησία
Λος Άντζελες, ΗΠΑ
Πουκέτ, Ταϊλάνδη
Νοτιοδυτική Τουρκία
Organic Bio, Χιλή
Puntarenas, Κόστα Ρίκα
Candiadoc με πληροφορίες από kit.edu
Ολόκληρη η ανακοίνωση σε μορφή pdf ΕΔΩ